Μικρασιατική καταστροφή: Τις πταίει;

Μικρασιατική καταστροφή: Τις πταίει;

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα πεδίο έρευνας, προβληματισμού ,δημιουργικότητας και συνεργασίας των μαθητών του Λυκείου. Δε φιλοδοξεί να δώσει έτοιμες λύσεις, ούτε οριστικές απαντήσεις για ζητήματα που καίνε και πληγώνουν ακόμη, και πολλές φορές δημιουργούν ισχυρές αντιπαραθέσεις. Φιλοδοξεί να κάνει τους μαθητές να σκεφτούν, να ψάξουν, να κρίνουν, να αμφισβητήσουν και γιατί όχι, να αρθρώσουν το δικό τους λόγο και άποψη. Και όλα αυτά μέσα από συζήτηση ,συνεργασία, αλληλεπίδραση.


Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Το τουρκικό εθνικό κίνημα

Η ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η παρουσία στρατευμάτων της Αντάντ σε διάφορες περιοχές της χώρας γέννησαν αισθήματα ταπείνωσης στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς του οθωμανικού κράτους, πολλοί από τους οποίους αντέδρασαν με απροθυμία να εφαρμόσουν τους όρους της Συνθήκης Ειρήνης να παραδοθούν και να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Ένας από αυτούς, ο Μουσταφά Κεμάλ, άρχισε στην Ανατολή την οργάνωση κινήματος αντίστασης αφού διαμόρφωσε σχέδιο δράσης με βασικά σημεία α)τη διαμόρφωση ιδεολογίας εθνικής συνοχής, β) πόλεμο φθοράς των αντιπάλων με παρενοχλητικές επιχειρήσεις και γ)αναζήτηση συμμαχιών ανάμεσα στις δυνάμεις της Αντάντ με βάση αμοιβαία συμφέροντα και εκμετάλλευση των αντιθέσεών τους.
ü  Ιούνιος του1919: Σύσκεψη στην Αμάσεια του Πόντου με στόχο τη δημιουργία ενός νέου εθνικού κράτους
ü  Καλοκαίρι και Φθινόπωρο του 1919: Συνέδρια στη Σεβάστεια και στο Ερζερούμ. Οι στόχοι του κινήματος που είχαν διατυπωθεί στην Αμάσεια έγιναν δεκτοί από όλους τους επαναστάτες και ο Μουσταφά Κεμάλ αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη.
ü  Στα τέλη του 1919, ο Κεμάλ όρισε ως έδρα του εθνικού κινήματος την Άγκυρα.
ü  Ιανουάριος του1920 η νέα Βουλή της Κωνσταντινούπολης αποδέχεται την εθνική διακήρυξη των επαναστατών το Εθνικό Συμβόλαιο
ü  Μάρτιος του1920: σύγκληση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και δημιουργία επαναστατικής εξουσίας χωρίς παράλληλη κατάργηση του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη που θεωρήθηκε αιχμάλωτος των δυτικών. Με το σύνταγμα που ψηφίστηκε η χώρα στο εξής ονομαζόταν Τουρκία, αποκτούσε κοσμικό και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα.
ü  Καλοκαίρι του 1920: Ο σουλτάνος αναγκάζεται από την Αντάντ να δεχθεί τη Συνθήκη των Σεβρών αλλά ο Κεμάλ και η κυβέρνησή του την απορρίπτουν κατηγορηματικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου